Aziatische hoornaar: meld elke waarneming!

17 september 2018 - 11u27

Brandweerzone Centrum roept haar burgers op om waarnemingen van Aziatische hoornaars zo snel mogelijk te melden. De Aziatische hoornaar is een invasieve soort die bijen aanvalt, soms zelfs volledige bijenkasten. De dieren bedreigen dus onze fauna en flora. En ze zijn helaas in opmars. De voorbije weken waren er meldingen in Boekhoute (Assenede), Merelbeke en Wondelgem. In die plaatsen vragen we burgers om extra uit te kijken voor Aziatische hoornaars en ze te melden.

Verspreiding stoppen

Het is cruciaal dat we de nesten van Aziatische hoornaars zo snel mogelijk vinden en verdelgen. Een nest dat niet uitgeroeid wordt, kan volgend jaar resulteren in 50 nieuwe nesten. Vanaf september start namelijk de reproductiefase. Dan worden in het nest mannetjes en nieuwe koninginnen aangemaakt. We moeten nu snel optreden om te voorkomen dat de koninginnen uitvliegen en een nieuwe kolonie stichten.

Herkennen

De Aziatische hoornaar is duidelijk groter dan een gewone wesp. Het dier is overwegend zwart met een oranje-gele lijn op het achterlijf. Opvallend zijn ook de gele poten. Er is vaak verwarring tussen de Aziatische hoornaar en de Europese hoornaar. De Europese hoornaar moet niet prioritair verdelgd worden. Daarom geven we hieronder een overzicht.

De nesten zijn op verschillende plaatsen te vinden: een balk in een schuur, in een haag of struik en soms ook in een boomtop of op een hoogspanningsmast. 

Melden met foto

Wat kunnen onze burgers nu doen? Veel, want zij zijn onze ogen in dit verhaal. Als je in de omgeving een Aziatische hoornaar of een nest spot, neem dan een foto. Op die manier kunnen onze specialisten zien of het effectief om een Aziatische hoornaar gaat. Ga niet te dicht bij het nest om de kans op steken te vermijden.

Stuur daarna de foto door op de website www.waarnemingen.be. Eens je dit gedaan hebt, zal de brandweer samen met experts ter plaatse komen om het nest correct te neutraliseren. Probeer nooit zelf het nest te verdelgen. En bel ook het noodnummer 112 niet om een melding te doen van Aziatische hoornaars.

Op de kaart

In samenwerking met District09.