Bel 1722 bij storm of onweer als er niemand in levensgevaar is
Het nummer 1722 bestaat nu ruim een jaar. Maar voor sommige mensen is het niet zo duidelijk wat het verschil is met het noodnummer 112. Wanneer moet je nu eigenlijk 1722 bellen? We geven een woordje uitleg.
Als het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) een waarschuwing code geel, code oranje of code rood uitgeeft, dan wordt het nummer 1722 preventief geactiveerd. Zo'n activatie zegt niets over de ernst van de waarschuwing. Je moet er dus niet auomatisch van uitgaan dat er bij jou zwaar weer op komst is of dat er veel schade zal zijn. Ook bij zeer lokale schade of overlast, die ook bij code geel kan optreden, wordt door burgers soms massaal gevraagd om een tussenkomst van de brandweer. Als het nummer 1722 op dat moment niet actief is, bellen de mensen in op het nummer 112 en bestaat de kans dat iemand in levensgevaar niet snel genoeg geholpen wordt. 112 is een noodnummer, maar kan helaas overbelast raken als er te veel oproepen binnenkomen.
Het nummer 1722 heeft dus de bedoeling om de burger weg te houden van de noodnummers wanneer er geen sprake is van een (potentieel) levensbedreigende situatie. Voor de invoering van het nummer 1722 belden alle burgers tijdens een storm massaal naar het nummer 112. Als ze dringende medische hulp of brandweerhulp nodig hadden, moesten ze vaak lang wachten tot ze een operator van de noodcentrale 112 aan de lijn kregen. In de provincie Oost-Vlaanderen heeft dit geleid tot de dood van een burger die tijdens een hevig onweer meermaals probeerde om de noodcentrale 112 te contacteren, maar daar door het grote aantal oproepen niet in slaagde.
Levensgevaar of niet?
Hou daarom de volgende regels in het achterhoofd. Als er (potentieel) levensgevaar dreigt, dan bel je altijd naar het noodnummer 112. Denk bijvoorbeeld aan mensen die door een omgewaaide boom gewond in hun auto vastzitten. Als er niemand in levensgevaar is, dan bel je het nummer 1722. Dat doe je bijvoorbeeld bij een ondergelopen kelder. Wees alstublieft geduldig, want op zo'n momenten bellen er tientallen burgers tegelijk naar het nummer 1722. Zo ontstaan onvermijdelijk wachtrijen. Een alternatief is dan om het e-loket te gebruiken op de website van Brandweerzone Centrum. Ook op die manier kunnen we je melding verwerken.
De brandweer helpt altijd eerst de mensen die in levensgevaar zijn. Tijdens of na een storm of onweer komen wij ook tussen als er gevaar is voor bewoners, bijvoorbeeld als een grote boom een huis dreigt te vernielen. Maar de brandweer is geen klusjes- of hersteldienst! We komen dus niet langs om je dakpannen goed te leggen, om je glazen koepel te herstellen of een omgevallen boom die op je eigen grond ligt in stukken te zagen en te verwijderen. Hiervoor contacteer je best een gespecialiseerde firma.
Samengevat: 112 bel je alleen als er (potentieel) levensgevaar is, 1722 bel je voor alle niet-dringende interventies.