Brandweer oefent in woontoren Jupiter

3 februari 2023 - 11u04

Brandweerzone Centrum organiseert van februari tot en met april scenariotrainingen in de woontoren Jupiter (Nieuw Gent). Het is mogelijk dat er ook in mei en juni nog oefeningen plaatsvinden. Er zal vaak brandweeractiviteit te zien zijn bij de woontoren en er zal af en toe rookontwikkeling zijn. 

Wat oefenen we? 
In onze hulpverleningszone hebben we meer dan 50 hoge gebouwen. Een brand in een hoogbouw is complexer dan een klassieke brand van een woning. Er zijn meer bewoners die we moeten evacueren. Er is de brand zelf, maar ook de rook die stijgt naar de verdiepingen erboven. Een ladderwagen gaat tot 30 à 40 meter hoogte. Soms is een blusactie alleen mogelijk door brandslangen af te leggen in het gebouw zelf, bijvoorbeeld via de traphal. Samengevat is het bij een brand in een hoogbouw belangrijk om als brandweer snel en daadkrachtig op te treden. 

Om dat te kunnen doen, moet de brandweer oefenen in realistische omstandigheden. Thuispunt Gent (vroeger WoninGent en de Gentse Haard) stelt de woontoren Jupiter ter beschikking van de brandweer. Later dit jaar wordt de toren afgebroken. 

Wat kan je verwachten?
Je zal de brandweer overdag regelmatig in en rond de woontoren zien oefenen. Het terrein wordt daarom afgezet. Voor sommige oefeningen wordt er in het gebouw vuur gemaakt. Er zal beperkt rook uit het gebouw komen. Deze branden worden gecontroleerd door een instructeur. Er is geen gevaar voor de omgeving. Twijfel je? Bel het noodnummer 112. 

Heb je vragen? Neem contact op met de brandweer via info@bwzc.be of 09 268 88 99.

Op de kaart

In samenwerking met District09.