Brandweer ontwikkelt lessenpakket brandveiligheid voor secundaire scholen

22 januari 2021 - 15u04

Op woensdag 20 januari heeft Brandweerzone Centrum het project BFireSafeAtSchool voorgesteld tijdens een webinar. Je kunt die webinar herbekijken via https://youtu.be/I-ZI7z99q-c

Waar gaat dit project over?
Vanaf het schooljaar 2021 – 2022 stellen we een 10-delig lessenpakket ter beschikking aan secundaire scholen. De focus ligt op brandveilig gedrag en zelfredzaamheid, want dat hoort niet tot het verplichte lessenpakket. Toch merken we dat jongeren vaak niet weten wat ze moeten doen bij een brand, of beter nog, hoe ze een brand vermijden. Het project BFireSafeAtSchool speelt op die nood in. Er worden verschillende leermethodes gebruikt om middelbare scholieren kennis en vaardigheden aan te brengen. Dat moet interessant zijn, maar ook leuk! Daarom wordt er ingezet op video’s, proefjes, animaties, mindmaps … Bij de lessenreeks hoort een handboek voor de leerkracht waarin de didactiek wordt uitgelegd. Twee scholen konden het lessenpakket vorig jaar al testen. De reacties waren positief. We hopen als brandweer dat ook andere scholen de meerwaarde zien van dit kant-en-klare lessenpakket dat ontwikkeld is door de brandweer en experts in didactiek.

Is er al iets van te zien?
Er is een eerste versie van het Nederlandstalige lessenpakket geüpload op de projectwebsite www.bfiresafeatschool.eu. Surf naar die pagina, kies je taal en maak een account aan. Zo kun je al eens grasduinen in het aanbod. Misschien inspireert het nu al?

Wie organiseert dit project?
Het project BFireSafeAtSchool valt onder de vleugels van Erasmus+, het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa. Er nemen brandweer- en onderwijsorganisaties van 7 Europese landen aan deel. In België gaat dit over Brandweerzone Centrum en Brandweer Zone Antwerpen.

Hoe kan je op de hoogte blijven?
Voor het schooljaar 2021 – 2022 begint, zullen we de secundaire scholen opnieuw inlichten over het project. Intussen stellen we het lessenpakket verder op punt op basis van de feedback van de testscholen.

Je kunt het project ook volgen via:

Op de kaart

In samenwerking met District09.