Brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers voor 10 kazernes

10 februari 2023 - 14u18

Brandweerzone Centrum voert het hele jaar campagne om nieuwe brandweervrijwilligers te rekruteren. Op zaterdag 18 februari 2023 vindt een eerste oefensessie plaats in de brandweerkazerne van Merelbeke. Een van de opdrachten is om de ladder van een ladderwagen 30 meter op te klimmen. Iedereen die dat wil, kan komen proberen.

De brandweer organiseert dit jaar vier oefensessies. Het doel is om mensen te helpen het zogenoemde Federale Geschiktheidsattest (FGA) te behalen. Dat attest heb je nodig om te kunnen solliciteren bij een hulpverleningszone zoals Brandweerzone Centrum.

“Je kan een oefensessie een beetje zien als een proefexamen”, vertelt instructeur Tom Baetens van post Merelbeke. “Er zijn een aantal fysieke opdrachten, zoals de ladder beklimmen of een pop van 80 kilogram verslepen. Bij andere opdrachten gaat het over je handigheid. Je moet bijvoorbeeld een houten constructie maken. Wij begeleiden alles en geven tips rond veilig werken. De deelnemers aan onze oefensessies weten veel beter wat ze kunnen verwachten bij de echte proeven. ”

Wie heeft het in zich om brandweer te worden? Kom het gewoon proberen. Iedereen is welkom voor de oefensessies. Inschrijven is verplicht via www.bwzc.be/oefensessie.

De brandweer houdt de oefensessies steeds enkele weken voor de FGA-proeven van brandweerschool PAULO in Gent. De oefensessies vinden plaats op 18 februari, 22 april, 20 mei en 26 augustus in de brandweerkazerne van Merelbeke (Kloosterstraat 28).

Actie, burgerzin en vriendschap

De brandweer zoekt extra vrijwilligers voor de kazernes van Assenede, Deinze, Gavere, Lochristi, Melle, Merelbeke, Nevele, Waarschoot, Zelzate en Zomergem. De belangrijkste vereiste is goesting, veel goesting.

“Je gaat een stevig engagement aan, dus je motivatie moet goed zitten”, vertelt brandweervrijwilliger Nelis Van den Nest van post Lochristi. “Na de aanwerving volgt een pittige brandweeropleiding. Maar je krijgt er zo veel voor terug en je maakt een verschil in je buurt. Je wordt deel van een groep kameraden die letterlijk voor elkaar door het vuur gaat. En het is ook een mooie bijverdienste, al mag je het natuurlijk niet alleen daarvoor doen.”

6 minuten

Een brandweervrijwilliger heeft een hoofdjob en kiest zelf wanneer hij of zij zich beschikbaar stelt voor interventies.

“Het is spannend, want je weet nooit wat je over 10 minuten zal doen”, zegt Katia Claes van post Zelzate. “Overdag werk ik en in mijn vrije tijd ruk ik uit naar branden. Afwisselend is het zeker. Ik krijg soms de vraag of het niet moeilijk is als vrouw, maar ik heb me nooit extra moeten bewijzen in de groep. Mijn visie is dat je geslacht er niet toe doet. Als je echt brandweer wil worden, dan zal dat lukken.”

Een brandweervrijwilliger moet binnen de 6 minuten in een brandweerkazerne kunnen staan. Will je checken of je dicht genoeg woont? Geef je adres in op www.parttimebrandweer.be en je ziet meteen of je in aanmerking komt.

Op de kaart

In samenwerking met District09.