Brandweerpost Wondelgem verhuist naar tijdelijke post in Evergem

26 februari 2021 - 9u15

De brandweerpost in Wondelgem (Heinakker 29) verhuist eind juni 2021 naar een tijdelijke post in het voormalige AVEVE-gebouw in Evergem (Elslo 183). Daar zullen vanaf de zomer zes brandweermannen en twee ambulanciers dag en nacht paraat staan voor interventies. De brandweer zal de post minstens 4 jaar gebruiken, in afwachting van de bouw van een nieuwe kazerne in de Durmakker in Evergem.

Brandweerzone Centrum moest dit jaar op zoek naar een oplossing voor de brandweerpost in Wondelgem. “De post in Wondelgem voldoet niet meer aan de noden van een moderne brandweerpost”, vertelt zonecommandant Wim Van Zele. “Het huurcontract loopt ook deze zomer af. We moesten daarom op zoek gaan naar een tijdelijk alternatief. Tijdelijk, want onze zone laat een gloednieuwe brandweerpost bouwen op het industrieterrein Durmakker in Evergem. Die kazerne zal ten vroegste in 2025 klaar zijn. We moeten dus een periode van vier jaar overbruggen.”

Begin dit jaar is de geschikte locatie gevonden: het voormalige AVEVE-gebouw in Elslo in Evergem. Vanaf de zomer stalt de brandweer daar een autopomp en een ziekenwagen. Zes brandweermannen en twee ambulanciers staan dag en nacht paraat. “De post ligt vlakbij de R4”, zegt Joeri De Maertelaere, burgemeester van Evergem. “Onze hulpverleners kunnen zo nog altijd snel uitrijden naar Evergem, Wondelgem, Gent en Zelzate. Dat was een belangrijke voorwaarde voor de locatie van de tijdelijke post.”

Het voormalige AVEVE-gebouw lijkt nu nog niet op een brandweerpost. Er moet nog heel wat gebeuren. “In de eerste helft van dit jaar vinden er verbouwingen plaats om onze hulpverleners van sanitair, rust- en kleedruimtes te voorzien”, vertelt Mathias De Clercq, zonevoorzitter en burgemeester van Gent. “Onze mensen kijken er erg naar uit om deze zomer te verhuizen naar de nieuwe locatie.”

Deze week werden de buurtbewoners ingelicht met een bewonersbrief. Want een brandweerpost in de buurt kan vragen oproepen. “Het grootste voordeel is natuurlijk dat de brandweer razendsnel ter plaatse is als er iets gebeurt”, legt burgemeester Joeri De Maertelaere uit. “Om geluidsoverlast voor de buurt te vermijden, hebben we afgesproken met de brandweer dat ze de sirene pas gebruiken vanaf het kruispunt met de R4. Op die manier wordt de buurt zo min mogelijk belast. ’s Nachts gebruiken prioritaire voertuigen trouwens een nachtsirene die 15 decibel stiller is dan overdag.”

Op de kaart

In samenwerking met District09.