Overkoepelende dispatching brandweerzones Centrum & Zuid-Oost is operationeel

10 juli 2018 - 13u14

Alle interventies binnen de brandweerzones Centrum en Zuid-Oost worden sinds eind juni afgehandeld door één interzonale dispatching in Gent. Minstens drie dispatchers staan er dag en nacht paraat om ambulances en brandweerwagens uit te sturen. Een samenwerking van deze omvang is uniek in ons land. 

De twee brandweerzones beslisten in februari vorig jaar om de handen in elkaar te slaan. Sinds eind juni draait het nieuwe systeem op volle toeren. “Het grote voordeel van een overkoepelende dispatching is dat we efficiënter werken, zowel voor onze operaties als met onze IT”, zegt kapitein Dries Van de Winkel van Brandweerzone Centrum. “De burger blijft goed beschermd, want bij een oproep in één van de zones zien we meteen welke brandweerposten het snelste ter plaatse kunnen zijn. Tegelijkertijd vermijden we dat er teveel brandweerwagens worden uitgestuurd. Bij grote of complexe interventies kunnen we ook snel en gericht reageren.”

In de loop van 2017 werd de infrastructuur van de dispatching van zone Centrum verder uitgebouwd. Daarna sloten de verschillende posten van zone Zuid-Oost één voor één aan bij de centrale dispatching in Gent. De tabel hieronder geeft deze gefaseerde aanpak weer, met als eindpunt het grensgebied met zone Centrum (Wetteren en Laarne). 

 

Brandweerpost van zone Zuid-Oost Datum aansluiting
   
Denderleeuw 17 oktober 2017
Ninove 28 november 2017
Geraardsbergen 16 januari 2018
Aalst, Erembodegem en Moorsel 6 maart 2018
Lede 17 april 2018
Wichelen 22 mei 2018
Wetteren 26 juni 2018

 

De interzonale dispatching beschermt intussen zo’n 850.000 inwoners. Met dit unieke project stuurt die nu 19 brandweerposten aan, van de Nederlandse tot de Waalse grens. Dat gaat over ongeveer 900 brandweervrijwilligers en 600 beroepskrachten. In een volgende fase sluiten ook de posten Nevele (Deinze), Waarschoot en Zomergem (Lievegem) aan.

In samenwerking met District09.