Waar kan je terecht voor overlast door insecten?

28 juni 2019 - 18u53

Zie je ze vliegen? Het is warm weer en er zijn meer insecten actief. Ze zijn allemaal nuttig, maar soms zorgen ze voor overlast. Alleen dan moeten ze bestreden worden. Maar waar kan je daarvoor terecht?

Wespen kunnen verdelgd worden door de brandweer of door een private verdelgingsfirma. Bij de brandweer meld je een wespennest op het e-loket op onze website. Mensen zonder internet kunnen tijdens de kantooruren hulp vragen via het nummer 09/268.88.99. Inwoners van Gent doen dat via Gentinfo op 09/210.10.10. 

We vragen om alleen echt hinderlijke of gevaarlijke wespennesten te melden. Wespen jagen op vliegen, bladluizen en muggen en zijn erg nuttige dieren. Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig. Laat het nest met rust en de wespen zullen jou ook met rust laten.

Maar het is niet altijd een wesp. In onze folder zie je een duidelijk overzicht van de verschillende soorten. Bekijk die zeker eens voor je een nest meldt, want nesten van bijen of hommels zal de brandweer niet verdelgen. Contacteer een professionele imker om een bijenzwerm op te halen. Zoek op de website Wespennest.vlaanderen naar een imker in jouw gemeente. 

De Aziatische hoornaar is een speciaal geval. Het is een invasieve soort die onze inheemse bijen kan verzwakken. Het is dus belangrijk dat we de nesten van Aziatische hoornaars in kaart brengen en verdelgen. Als je (een nest van) een Aziatische hoornaar hebt gespot, neem dan een foto en stuur die door via Vespawatch. De Aziatische hoornaar wordt vaak verward met de Europese hoornaar. In onze folder leer je hoe je hem herkent.

Ten slotte hebben we nog de processierups. De verdelging van de processierups is geen taak van de brandweer. De brandharen van de rups zouden het materiaal en de kledij van onze brandweermannen en -vrouwen contamineren. Processierupsen op openbaar domein zijn een bevoegdheid van je gemeente. Op privéterrein contacteer je zelf een professional die de processierupsen kan bestrijden. 

Op de kaart

In samenwerking met District09.