Brandveilig thuis

Brand, het overkomt heus niet alleen de buren, ook bij jou kan het branden. Elk jaar eisen woningbranden ongeveer 100 dodelijke slachtoffers in ons land. Dat cijfer moet omlaag en daar kan jij zelf ook wat aan doen.

Bewust zijn van je eigen gedrag is al een eerste stap in de goede richting. Woningbranden worden immers voornamelijk veroorzaakt door menselijk gedrag: roken in bed, vlam in de pan, foutief gebruik van elektrische apparaten, enzovoort.

De brandweer doet haar best om bij een woningbrand zo snel mogelijk ter plaatse te zijn, maar een brand evolueert zo snel dat het goed is om zelf voorbereid te zijn door bijvoorbeeld een rookmelder te plaatsen in de woning of een evacuatieplan te hebben. Deze maatregelen zorgen ervoor dat je zelfredzaam bent, waardoor je jezelf en naasten veel leed kunt besparen. 

Lees onze preventietips om brand te voorkomen of goed te kunnen handelen in geval van brand.

Na een woningbrand komt de brandweer ook langs in de buurt, met gratis brandveiligheidsadvies en een rookmelder: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150313_01577861 
Wanneer mensen met eigen ogen hebben gezien hoe snel een brand zich ontwikkelt en hoe groot de schade kan zijn, zijn ze vatbaar voor de tips van de brandweer.  Wacht niet tot het brandt en neem nu uw voorzorgen: hang een rookmelder en zorg dat u weet wat er u te doen staat als het fout gaat.    

Lees hieronder onze brandpreventietips of lees meer over de brandpreventieadviseur.

Preventietips

Brandveiligheid begint bij jezelf.

Door een aantal eenvoudige principes te hanteren kan je jezelf en je omgeving beschermen: een brandveilig gedrag, een rookmelder en kleine blusmiddelen geven je al een ruime voorsprong.

Onderstaande tips helpen je alvast vooruit.

 

Brandpreventieadviseur

De brandweer doet meer dan blussen alleen. Ook het sensibiliseren van de burger over brandveiligheid behoort tot haar taken.

Andere pagina's onder Preventie

Aan welke regelgeving moet ik voldoen?

Overzicht van wetgeving & informatieve folders van de brandweer.

Contacteer de preventiedienst

Nog vragen over preventie? Contacteer ons!

In samenwerking met District09.