Barbecueën

Stralend weer nodigt steevast uit om de barbecue boven te halen.

Gezellig buiten barbecueën is leuk, maar niet zonder gevaren.

Volgende tips zorgen er voor dat het leuk blijft.

Barbecue op een geschikte plaats

Een barbecue hou je uiteraard buiten. Doe je dit binnen, dan loop je gevaar op CO-vergiftiging.

Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond, zodat deze niet omver kan worden gelopen.

Probeer een windvrije plaats uit te kiezen voor je barbecue. Is dit niet mogelijk, scherm de barbecue dan af met een windscherm.

Terug naar boven

Neem je tijd en gebruik de correcte aanmaakmiddelen

Neem je tijd om te barbecueën. Reken minstens op een half uur vooraleer de barbecue klaar is voor gebruik.

Gebruik nooit methanol, benzine, brandpasta of petroleum als aanmaakmiddel. Deze kunnen in combinatie met open vuur een steekvlam veroorzaken. De vlam kan in de fles slaan, zodat die ontploft.

Barbecue je met houtskool, gebruik dan bij het aanmaken van de barbecue speciale aanmaakblokjes of vloeistof.

Terug naar boven

Controleer de datum van gasslang en -fles

Barbecue je met gas, controleer dan de datum op de gasfles en ga regelmatig na of de gasslang geen gaatjes heeft.

De gasfles moet om de 5 jaar vervangen worden. Hetzelfde geldt voor de drukregelaar.

Zorg ook dat de gasfles rechtop staat naast de barbecue.

Terug naar boven

Hou water uit de buurt van een elektrische barbecue

Barbecue je met een elektrisch BBQ, pas dan op voor regen.

De combinatie water en elektriciteit zorgt voor kortsluiting.

Zet een elektrische barbecue dus ook niet vlakbij een vijver of zwembad.

Terug naar boven

Draag niet-ontvlambare kledij en neem preventieve voorzorgen

Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue. Draag bij voorkeur een linnen schort.

Voorzie een branddeken of zet een emmer droog zand klaar om indien nodig te blussen.

Dek de barbecue na gebruik af met zand.

Terug naar boven

In samenwerking met District09.