Ook op vakantie brandveilig

Je staat er wellicht niet bij stil, maar ook op je vakantieadres kan brand uitbreken. 

Elk jaar moeten  veel uitstapjes of vakanties onderbroken worden door bijvoorbeeld ongelukken met gas en elektriciteit.

Hou  ook op vakantie rekening met alle brandveiligheidsmaatregelen, net zoals je dat thuis doet. Met onderstaande tips  kan je een hoop leed voorkomen.

Check de nooduitgangen en denk aan een vluchtplan

Maak er een gewoonte van om overal waar je komt de nooduitgang te checken en het vluchtplan te bekijken.  Weet waar het verzamelpunt is. In geval van nood komt hier iedereen samen.   

Huur je een appartement of vakantiewoning, vermeld dan altijd duidelijk en eerlijk het juiste aantal personen.  In geval van nood zal je blij zijn dat de brandweer blijft zoeken tot iedereen veilig en wel buiten staat. 

Logeer je op hotel, tel dan het aantal deuren van je hotelkamer tot aan de nooduitgang.  Op vreemd terrein is het moeilijk om bij brand doorheen de zwarte rook naar buiten te vluchten.  Met het aantal deuren in je hoofd, lukt dit net iets beter.

Zorg er ook voor dat je weet waar de trap zich bevindt, want in geval van brand mag je de lift niet gebruiken.

Terug naar boven

Gaat het toch fout, blijf dan vooral kalm

Waarschuw de andere vakantiegangers indien mogelijk. Probeer te vluchten en sluit daarbij ramen en deuren achter je. Zo hou je vuur en rook beperkt op 1 plaats.

Kan je niet meer vluchten, ga dan naar een kamer met een raam, bij voorkeur aan de straatkant, en trek de aandacht van omstaanders. 

Hou deuren en liefst ook ramen zoveel mogelijk gesloten, zodat je de brand niet aanwakkert. Leg een doek voor de deur om de rook buiten de kamer te houden.

Terug naar boven

Wees voorzichtig met gas- en kampvuurtjes

Verblijf je op een camping, wees dan extra voorzichtig met gasvuurtjes en barbecues.  Zorg voor een stabiele ondergrond  en gebruik nooit brandversnellers.  Zet altijd een emmer zand of water klaar om indien nodig te blussen. 

Trekken je kinderen er op uit met de jeugdbeweging, probeer hen dan toch ook enkele basisregels mee te geven.  Een emmer water klaarzetten bij het kampvuur bijvoorbeeld, of het hout niet te hoog stapelen, zodat de brandende houtstapel niemand kan verwonden als hij zou omvallen.

Terug naar boven

Ken het noodnummer op je reisbestemming

Informeer je op voorhand over het noodnummer van het land van je reisbestemming. 

In de 27 lidstaten van de Europese unie kan je de hulpdiensten bereiken op het Europese noodnummer 112.

Terug naar boven

In samenwerking met District09.